a Csoóri Sándor program által támogatott 2019-19-es programjaink

Magyarország Emberi Erőforrás Támogatáskezelője 4.000.000 Ft támogatást ítélt meg a Bíborka Néptáncegyüttes számára a 2018-19-es Csoóri Sándor program keretén belül. Ez a támogatás nélkülözhetetlen volt a Bíborka számára az említett időszakban, hiszen e nélkül együttesünk színes programjait nem tudtuk volna megvalósítani.


Első sorban a támogatás hozzásegített minket ahhoz, hogy együttesünk táncosai számára minőségi néptánc-oktatást biztosítsunk, sikeresen vigyük színpadra az Örökségünk Tükrében című folklór-műsorunkat, amely keretében mind a Bíborka, mind a kis Bíborka Néptáncegyüttesek felléptek és az ebben az időszakban elsajátított néptány-anyagokból készült koreográfiákat bemutassák: vajdaszentiványi, marosfelfalusi, buzai és magyarpalatkai táncokat. Ami a néptánc-oktatást és koreográfiákat illeti, a támogatás hozzásegített ahhoz, hogy 2019. március 15-én egy, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére készített koreográfiát is bemutassunk. A Bíborka Néptáncműhely Jobbágytelke című koreográfiája is a program támogatásával készült, amelyet az I. Maros Kamara Táncfesztiválon Nívódíjjal tüntettek ki.


A Csoóri Sándor program hozzásegített népviseletek beszerzéséhez is.

A Kis Bíborka és Bíborka Néptáncegyüttesek edzőtáborainak a helyszínére, Lókodra való kiutazást valamint a 2018-as, Cserháthalápon megrendezett Palóc Világtalálkozóra való kiutazás költségeit is a program fedezte.

Kérjük, mutassa be a támogatás kapcsán elért legfontosabb eredményeket! Írja le, hogy a megvalósított támogatás célja és eredményei a pályázatban tervezettekhez képest módosultak-e, ha igen mennyiben és miért (az eltérés módja és indoka)!


Eredményeink a 2018-19-es időszakban:


1. A program időszakában a Bíborka Néptáncegyüttes számára heti 2 alkalommal néptáncoktatást szerveztünk, ami keretén belül autentikus néptánc-anyagot tanultak a táncosok. Ezek eredményeként vajdaszentiványi, marosfelfalusi, buzai koreográfiák készültek el.

2. A program időszakában a Kis Bíborka Néptáncegyüttes számára heti egy alkalommal néptáncoktatást szerveztünk, ami keretén belül autentikus néptáncanyagot és hagyományos gyermekjátékokat tanultak a gyerekek. Ezek eredményeként egy magyarpalatkai és egy gyermekjátékokból összeállított koreográfia készült el.

3. Elkészítettük az Úttalan úttakon című táncjátékot, amelyet a Bíborka Néptáncegyüttes a 2019. március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére megrendezett ünnepségeken mutatta be Szászrégenben és Marosfelfaluban

4. A program időszakában a Bíborka Néptáncműhely számára heti 1 alkalommal oktatási és koreografálási alkalmakat szerveztünk, ami keretén belül autentikus néptánc-anyagot tanultak, tánc-tehnikai valamint előadóművészeti képzésben részesültek a táncosok. Ezek eredményeként Elkészült a Jobbágytelke című koreográfia, amelyet az I. Maros Kamara Táncfesztiválon Nívódíjjal jutalmaztak.

5. Elkészült egész estét betöltő műsorunk, melynek címe Örökségünk Tükrében. Ebben a műsorban együttesünk mindhárom csoportja fellép.

6. A program az Örökségünk Tükrében előadás élő népzenei kíséretét is biztosította.

7. 2018. októberében megszerveztük a 12. Gyöngykoszorú Néptáncfesztivált, a program az élő népzenei kíséretet biztosította a fellépők számára.

8. Népviseleteket készíttettünk együttesünknek: 7 pár gerendkeresztúri női viseletet valamint 6 db. Széki férfi lájbit.

9. A Bíborka és Kis Bíborka Néptáncegyüttesek Edzőtáborának helyszínére való kiutazás költségeit is a Csoóri program támogatta.

10. A Cserháthalápon megszervezett Palóc Világtalálkozóra való kiutazást és részvételt a program támogatta.


7 megtekintés0 hozzászólás